
Nötfärs
(nöt 2:a, nöttvåa, nöt 3:a, nöttrea)
Kalorivärden:
Fakta
Nötfärs är malt nötkött, med vilket avses malt oxkött, till skillnad från malt kalvkött som benämns kalvfärs. Köttet kommer från olika restbitar av oxen alla delar i samband med grovstyckningen, men också hela från mindre eftertraktade hela muskler (läs mer > Grovstyckning nöt). Färskött från framdelen är smakrikare än från bakdelskött. Kött från halsen är dock hårt och blandas därför med annan färskött. Nötfärs skall hålla en fetthalt runt 10%. Sådant kött kallas i branschen för "nöt 2:a" eller köttfärskött. Högre fetthalt runt 23% ("nöt 3:a) används till charkråvaror som korv.
- Köttkvalité: Färs är alltid mör tack vare malning (5 av 5, läs mer > Möra kött).
- Relativ fetthalt: Lågt till medel, 5-15%. Saluförd färs vanligen 10-12%, varav mättat fett 6-7%. Fetthalt rent nötkött 3-4%, till exempel bog. Läs mer > Fetthalt i livsmedel.
- Smak: Medel. (2-4 av 5, läs mer > Om kött). Färs av framdelskött som högrev är smakrikast.
- Alternativ vara: Kalvfärs, eller annan köttfärs.
- Försäljning: Säljs nymald i lösvikt och färsk finmald eller grovmald i tråg. Förekommer även fryst.
- Jämförpris: Lågt, prisvärt kött. Butikspris 60-150 kr/kg eller mer. Billigast är importkött, dyrast är färs av högrev och ekologisk nötfärs. Tillagat pris är 10-20% högre än råpriset. Nötfärs är dyrare än fläskfärs. Finmalt kött (vanligast) är dyrare än grovmalt. Storpack (~1 kg) är billigare än normalförpackning (~0,5 kg). Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaras kallt 0 till +4°C. Butiksmald färs bör tillagas samma dag som den malts. Industripackad färs i obruten atmospack med svetsad kant (läs mer > Förvaring kött), håller cirka en vecka från förpackningsdag. Observera att kylskåp i allmänhet håller högre temperaturer (cirka 10°C) vilket förkortar hållbarheten betydligt. Fryst färs håller sig 3-5 månader (läs mer > Frysning kött).
SÅ ANVÄNDS NÖTFÄRS
Nötfärs liksom annan köttfärs används flitigt till allehanda burgare, pannbiffar, köttbullar, pajer, gratänger, piroger, kåldolmar och liknande (läs mer > Köttfärsrätter). Nötfärs i butik är som regel magert kött (fett cirka 10%). För att bullar och burgare skall hålla ihop bättre och bli saftigare kan man blanda in späck (läs mer > Späck) eller 30% fläskfärs (eller köpa blandfärs). Ren nötfärs kan ätas rå, men måste då vara nymald (läs mer > Om råbiff).
Klassiska nötfärsrätter:
- Råbiff skall alltid tillredas av enbart rå nötfärs (som är mindre känslig för bakterier än fläskfärs). Klassiska tillbehör är finhackad lök, gurka, rödbetor, kapris och äggula. Se recept > Råbiff.
- Halstrad råbiff är rått nötkött blandat med finhackade klassiska råbiffsingredienser, som formas till biffar och hastigt halstras/steks i panna. Se recept > Halstrad råbiff.
- Biff ā la Lindström skall enligt originalet tillagas av nötfärs med inblandning av klassiska tillbehören för råbiff. Till skillnad från halstrad råbiff skall Lindströmmaren vara genomstekt. Se recept > Biff ā la Lindström.
- Pannbiff är mald, kryddad färs av nöt och/eller svin formade till runda platta, ganska tjocka biffar (mindre och högre än hamburgare), som smörsteks i panna. Till detta serveras brynt, skivad lök. Pannan deglaseras (vispas ur) med lite vatten eller buljong som hälls över biffen (se recept > Gammaldags pannbiff).
- Hamburgare skall alltid innehålla enbart nötkött och kryddor. Inte ens spårämnen (<1%) av annat kött får förekomma i industriellt tillverkade hamburgare. Färsen formas till platta, runda burgare som pannsteks eller grillas. Se recept > Hamburgare original.
- Köttfärssås görs i allmänhet av nötfärs. Se recept > Köttfärssås.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2014-11
Språk
beef mince
viande de boeuf hachée
carne macinata di bue
Rinderhackfleisch
carne de vacuno picada