
Bruna linser
(bruna linser, spanska pardinalinser)
Kalorivärden:
Fakta
Bruna linser är biologiskt varianter av arten Lins (läs mer > Om linser). Det finns många olika små (frön < 5 mm) och stora (> 5 mm) sortvarianter. Skalfärg från ljusbrun till mörkbrun eller brungröna. Bruna är snarlika de gröna linserna med vilka de ofta sammanblandas. Små anses finare och en vanligt förekommande sådan är spanska Pardina. Odlas i Pyrenéerna men också på andra platser i världen.
- Vikt i butik: 1 dl torra linser = 85 gram = 225 gram när kokt (3-3,5 dl). 1 dl kokta linser = 65 gram.
- Smak: Bönkaraktär med lätt nötsmak.
- Alternativ vara: Gröna linser eller andra linser.
- Försäljning/säsong: Torkade säljs året om. Kan förekomma konserverad.
- Förvaring: Torra linser förvaras torrt och mörkt. Efter ett år bleknar de och blir mer svårkokta. Öppnad burk förvaras i kylskåp upp till en vecka.
SÅ ANVÄNDS BRUNA LINSER
Passar i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer, puréer, sallader och som tillbehör till mat (se recept > Lentejas con chorizo). De går även att grodda.
Blötläggning: Skölj linserna. Linser behöver inte blötläggas, men koktiden förkortas något.
Koka torra linser: Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden nytt vatten och låt sjuda under lock på svag värme i 20-45 minuter beroende på sort. Bruna linser har som regel något längre koktid än andra linser och behåller formen även efter kokning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Språk
brown lentils, Spanish pardina lentils, sabut masoor (India)
lentilles brunes, lentilles de Pardina espagnole
lenticchie marroni, lenticchie pardine spagnole
braune Linsen, Spanische Pardinalinsen
lentejas marrones, lentejas pardina