Böngroddar

Böngroddar

(mungböngroddar, kinesiska böngroddar, sojaböngroddar)

  • Kalorivärden:

Fakta

Böngroddar avser i allmänhet grodd från mungbönor, en ettårig tropisk ört med knappt ärtstora frön/bönor. Adzukibönor kan också groddas medan andra bönor lämpar sig sämre t.ex. sojabönor. De gror dåligt, innehåller många sjuka frön och bör dessutom kokas innan de äts för att förstöra det enzym (lektin) som hämmar kroppens upptagning av näring. Böngroddar kan köpas i de flesta butiker men kan också enkelt groddas hemma.

  • Karaktär och smak: Mild, lätt sötaktig och doft av färska ärter.
  • Alternativ vara: Linsgroddar, fenugreekgroddar.
  • Försäljning/säsong: Året om.
  • Jämförpris: 100-150 kr/kilo. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras  i öppen plastpåse i kylskåp max 8°C. Skölj dem varje dag och före användning. Hållbar max 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt.

Grodda självVälj i första hand mungbönor som inte behöver förvällas innan beredning. Skölj noga ett par matskedar torkade bönor. Blötlägg dem i cirka 10 timmar. Häll av vattnet, skölj bönorna i ljummet vatten. Låt rinna av. Lägg bönorna i en vid, stor glasburk eller skål. Ställ burken lätt lutande i mörkt utrymme, täck över med en luftig duk. Utvecklas bäst i värme 25°C. Låt gro i 3-4 dagar. Skölj dem två gånger per dag i ljummet vatten. Plocka bort hårda, icke grodda bönor. Ställ dem ljust i några timmar, så blir toppbladen gröna och vitaminrikare.


SÅ ANVÄNDS BÖNGRODDAR

Groddarna är mycket spröda, har behaglig mild smak och används vanligen som garnering på smörgås, i sallader eller wokrätter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Språk

Latin: Vigna radiata el. Phaseolus aureus

Engelsk översättning

beansprouts

Fransk översättning

pousses d'haricot

Italiensk översättning

germogli di fagiolo

Tysk översättning

Bohnensprossen

Spansk översättning

brotes de haba

Bli medveten om vad du äter!