Matyoghurt

Matyoghurt

(matlagningsyoghurt)

  • Kalorivärden:

Fakta

Matyoghurt (matlagningsyoghurt) är yoghurt med lite högre fetthalt än vanlig yoghurt vilket ger mer smak till anrättningen. Läs mer > Yoghurt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 110 gram.
  • Fetthalt: 8%. Turkisk/grekisk 10%.
  • Smak/konsistens: Smaken är milt syrlig och konsistensen fylligare än filmjölk.
  • Alternativ vara: Turkisk/grekisk yoghurt 10%, matlagningsgrädde 15%, Crème fraiche 12%, 32%.
  • Försäljning: Förekommer vanligen i 2-dl förpackning. Behövs större mänger kan turkisk/grekisk 10% i 1-liters förpackning användas.
  • Relativt jämförpris: Högt cirka 60 kr/liter (2 dl). Turkisk och grekisk lågt, runt 30 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Kallt vid högst +8°C. Ej frysbar. Hållbar i 2-3 veckor om obruten förpackning.


SÅ ANVÄNDS MATYOGHURT

Matyoghurt passar till kalla såser, dressingar, marinader, röror och annan smaksättning av mat. Extra bra till kryddiga rätter. Skär sig i hög värme, varvid crème fraiche passar bättre.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Språk

Engelsk översättning

cooking yogurt

Fransk översättning

yaourt de cuisine

Italiensk översättning

yogurt cucinare

Tysk översättning

Kochjoghurt

Spansk översättning

yogur cocinar

Bli medveten om vad du äter!