
Ostronblad
(ostronört, ostronblad)
Kalorivärden:
Fakta
Ostronört är biologiskt en art i fjärvesläktet tillhörande familj strävbladiga växter. Det är en flerårig markkrypande ört som ofta bildar stora runda "mattor" som kan täcka flera kvadratmetrar. Bladen är blågråa, köttiga och stora som matskedar. Blommorna är klockformiga, först ljusröda med tiden blå. Den har fått sitt namn av att bladens smak påminner om ostron. Det finns olika varianter av arten.Förekomst: Arten lever på grusiga havsstränder där den inte har någon konkurrens från andra strandväxter. Vanligtvis inom räckhåll för det högsta vintertidvattnet. Den har en arktisk utbredning på norra halvklotet från Kanada till Grönland, Svalbard, Shetland, Skottland, Norge och Sverige ner till norra Hallands kust. En variant förekommer också i Alaska och Nordostasien.
Miljö: Akut hotad bland annat i Sverige. Den är känslig för torra somrar och milda vintrar. Hotas också av fårbete.
SÅ ANVÄNDS OSTRONÖRT
Bladen används som sallad och smaksättare. Kan ätas rå eller tillagad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Språk
Latin: Mertensia maritima
oyster plant, oyster leaf, sea bluebells
feuilles de huître
foglie di ostrica
Küsten-Blauglöckche, Austernpflanze, Austerblatt
hojas de ostra