
Venusmusslor
(venusmusslor)
Kalorivärden:
Fakta
Venusmusslor (Veneridae) är biologiskt en familj i klass musslor (Bivalvia). Familjen omfattar ett 40-tal släkten med mer 500 arter. Storleken varierar från 1 till 10 centimeter. Vissa har starka färger och mönster medan andra är mindre färgglada men har räfflade lameller eller revben. De är snarlika hjärtmusslor med vilka de lätt förväxlas (läs mer > Hjärtmusslor).- Köttkvalité: Halvfast kött, med tuggmotstånd.
- Köttandel: Cirka 1/3-del av vikten.
- Smak: Lätt salta.
- Alternativ vara: Hjärtmusslor eller andra musslor.
- Försäljning: Förekommer ibland som ett alternativ till hjärtmusslor. Bland andra arten Pullet carpet shell (Venerupsis pullustra) från Italien. Art anges sällan utan brukar benämns venusmusslor kort och gott.
- Jämförpris:
- Förvaras kallt. Hållbara några dagar.
Fiske, odling: Vildfångade skördas för hand eller med bottenskrapa. Odling på rep eller dylikt förekommer.
Miljö: Miljöhänsyn har begränsat kommersiellt fiske med muddringsmaskiner. WWF:
- Bra val: MSC-certifierad. Odlad i Italien (V. pullastra).
- Var försiktig: Odlade i Kina, handplockad i Medelhavet.
- Låt bli: Övriga.
SÅ ANVÄNDS VENUSMUSSLOR
Venusmusslor liksom hjärtmusslor kan ätas råa med lite vinägrett eller hastigt kokta i vin på samma sätt som blåmusslor (se dito). Serveras som ensamrätt, i soppor, eller ihop med andra skaldjur. Vanligt förekommande på en "fruits de mer" (skaldjursfat). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12
Språk
Latin: Veneridae, Venerupis, Venerupsis pullustra
venus clams
palourdes de vénus
vongole venere
Venusmuscheln
almejas venus