
Färdig gelépudding
(gelépudding, saftgelé, Om gleépudding)
Kalorivärden:
Fakta
Gelépudding (saftgelé) är en klassisk dessert främst för barn. Även använt som garnityr av bakverk. Det är då en glasartad stelnad massa som tillreds av saftsås med gelatin (läs mer > Om saftsås). Populärt i början och mitten av 1900-talet när industriproducerad gelatin blev allmänt förekommande. Numera tämligen bortglömd utom i Storbritannien och USA. Läs mer > Färdiga efterrättspuddingar.Varianter: Det finns tre typer av gelépudding. Klassisk hemlagad på saftsås (se ovan), på färgat vatten (se nedan Färdig Jello) och på mjölk/grädde och annat. Den sistnämna då mer lik en mousse eller vaniljpudding (läs mer > Om pudding).
FÄRDIG JELLO
I sin enklaste form, benämnd crystal jello (Jell-O) förekommer i handel, dock svårhittad i svenska butiker numera. Även felaktigt kallat jelly (eng. gelé, läs mer > Om gelé). Dess kulinariska värde är tvivelaktigt, för att inte säga noll. Näringsvärdet lika med socker med vatten och stabiliseringsmedel. Fascinationen består i dess utseende och konsistens.
Historia: 1881 registrerades varumärket Jell-O av Le Roy i Chicago, USA, numera ägt av Kraft Heinz Company. Den blev speciellt populär på 1930-talet fram till 1950-talet, då torrpulvret spreds över världen som en farsot. Den eller liknade produkter kan förekomma fortfarande i svensk butik, dock sällsynt.
Näringsinnehåll Jelly cristal: Socker, biffgelatin, surhetsreglerande medel (E330, E331), färgämne (E163), glukossirap, naturidentisk jordgubbsarom eller annan smak.
© Kunskapskokboken reviderad 2020-11
Språk
jelly pudding, crystal pudding, jello, Jell-O
pudding de gelée
budino di gelatina
Geleepudding
pudin de gelatina