
Invertsocker
(invertsocker, trimolin = 50/50 fruktos och glukos hydrolysbehandlat)
Kalorivärden:
Fakta
Invertsocker är en blandning av lika delar druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos). Framställs genom spjälkning (hydrolys) av vanligt socker (sackaros). Kallad "invert" för att sockret uppvisar "optisk rotation" (va´ nu de´e´ ?) jämfört med vanligt socker i polariserat ljus. Förekoomer i handeln benämnd Trimolin/-e. Glukossirap är en form av invertsocker.- Vikt/omvandling: 1 dl pulver = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
- Smak: Kraftigt sött
- Alternativ vara: Glukossirap.
- Försäljning/säsong:
- Jämförpris: Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaring:
SÅ ANVÄNDS INVERSOCKER
Invertsocker har sötare smak än vanligt strösocker, vilket gör att mängden socker kan minskas i recept. Blandat med vanligt socker så motverkas att sockret kristalliserar. Utnyttjas till exempel i sirap eller i en ganache (läs mer > Om ganache). Har också bättre konserverande effekt och hög förmåga att binda fukt från omgivande luft.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Språk
invert sugar, trimoline = 50/50 fructose and glucose hydrolysis treated
sucre inverti, trimoline = 50/50 fructose et glucose traité par hydrolyse
zucchero invertito, trimolina = 50/50 fruttosio e glucosio trattato con idrolisi
Invertzucker, Trimoline = 50/50 Fruktose und Glukose hydrolysebehandelt
zucchero invertito, trimolina = 50/50 fructosa y glucosa tratado con hidrólisis