Invertsocker

Invertsocker

(invertsocker, trimolin = 50/50 fruktos och glukos hydrolysbehandlat)

  • Kalorivärden:

Fakta

Invertsocker är en blandning av lika delar druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos). Framställs genom spjälkning (hydrolys) av vanligt socker (sackaros). Kallad "invert" för att sockret uppvisar "optisk rotation" (va´ nu de´e´ ?) jämfört med vanligt socker i polariserat ljus. Förekoomer i handeln benämnd Trimolin/-e. Glukossirap är en form av invertsocker.
  • Vikt/omvandling: 1 dl pulver = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
  • Smak: Kraftigt sött
  • Alternativ vara: Glukossirap.
  • Försäljning/säsong:
  • Jämförpris: Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring:


SÅ ANVÄNDS INVERSOCKER


Invertsocker har sötare smak än vanligt strösocker, vilket gör att mängden socker kan minskas i recept. Blandat med vanligt socker så motverkas att sockret kristalliserar. Utnyttjas till exempel i sirap eller i en ganache (läs mer > Om ganache). Har också bättre konserverande effekt och hög förmåga att binda fukt från omgivande luft.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Språk

Engelsk översättning

invert sugar, trimoline = 50/50 fructose and glucose hydrolysis treated

Fransk översättning

sucre inverti, trimoline = 50/50 fructose et glucose traité par hydrolyse

Italiensk översättning

zucchero invertito, trimolina = 50/50 fruttosio e glucosio trattato con idrolisi

Tysk översättning

Invertzucker, Trimoline = 50/50 Fruktose und Glukose hydrolysebehandelt

Spansk översättning

zucchero invertito, trimolina = 50/50 fructosa y glucosa tratado con hidrólisis

Bli medveten om vad du äter!