
Blomvatten
(blomvatten, rosenvatten, apelsinblomsvatten, bandung)
Kalorivärden:
Fakta
Blomblad av olika slag används som smaksättare av vatten, till exempel från rosor och apelsinträd. Bidraget av arom är dock större än av smak.- Rosenvatten är vatten smaksatt med rosenblad från släktet Rosa. Används främst inom kosmetik till ansiktsvatten och parfym. Ibland till maträtter (se recept > Rosenmarsmallows). Vanligt förekommande i Turkiska och sydostasiatiska sötsaker. I Malaysia och Singapore blandas det med mjölk till en dryck som kallas "bandung". Förr använt i Europa som ett alternativ till vanilj innan denna vara blev tillgänglig. Förekom i Persien (Iran) redan för ett par tusen år sedan. Sultanen Saladin renade Omarmoskén i Jerusalem med rosenvatten efter segern mot korsfararna i slutet av 1100-talet. Europas korsfarare tog hem rosenvatten vilket blev populärt bland hoven. Rosenvatten användes också i murbruk för att ge byggnaden väldoft när solen låg på.
- Apelsinblomsvatten har traditionellt använts i matlagning i länderna runt Medelhavet, det vill säga där apelsiner odlas. Mest för dess aromatiska verkan, mindre för smakens skull. Särskilt i bröd till exempel i provencalskt gibassier, spanskt roscón, franska madeleinekakor och i Tunisiska samsa (en slags pirog). Förekommer också som aromat i marockanskt kaffe och i sötsaker till exempel i franska pralines rouge (se dito recept). Apelsinblomsvatten anses vara bästa sättet att locka fram mandelsmaken ur pistagenötter. Apelsinvatten blandas i vissa cocktails bland andra Ramos Gin Fizz.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02
Språk
rose water, orange flower water, orange blossom water
eau de rose, eau de fleur d´oranger
acqua di rose, acqua di fiori d´arancio
Rosenwasser, Orangenblütenwasser
agua de rosas, agua de azahar