Om animalier }
(animalisk, animaliska livsmedel, animalisk protein )
Kalorivärden:
Fakta
Animalisk (animaliska livsmedel) = något från djurriket inklusive fågel, fisk och skaldjur. Vanligen avses "kött" och produkter från djur som mjölk och ägg. I näringssammanhang pratar man om animaliskt protein, till skillnad från vegetariskt protein som bland annat finns i sojabönor. Läs mer > Om vegetabilier.| Animalier | Produktion  | Andel  | Konsumtion  | Andel  | 
Sverige 2017  | Mton  | %  | kg/år  | %  | 
Kött ("rött kött)  | 210  | 51%  | 30  | 63%  | 
Mejeri  | 0%  | 0%  | ||
Fågel (tamfågel)  | 122  | 30%  | 10  | 21%  | 
Ägg (hönsägg)  | 80  | 19%  | 8  | 17%  | 
Fisk  | 0%  | 0%  | ||
Skaldjur  | 0%  | 0%  | ||
Totalt  | 412  | 100%  | 48  | 100%  | 
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08