Koklåda

Koklåda

  • Kalorivärden:

Fakta

Koklåda är en anordning från förr avsedd för varmhållning av rätter, främst i värmebesparande syfte. Den färdigkokta maten i sin kastrull, till exempel en stek, sattes ner i koklådan inbäddad med hö. I början av 1900-talet propagerades för användandet av koklådor. På 1920-talet lanserades elektriska koklådor. Särskilt under de båda världskrigen var koklådor vanliga. Med tiden började man dock uppmärksamma att den långa koktiden förstörde matens vitaminer, men ännu på 1950-talet förekom koklådor ganska flitigt. Källa: Gunnar Carlquist, Svensk Uppslagsbok.

Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Språk

Engelsk översättning

cook box for hot holding

Fransk översättning

marmite norvégienne

Italiensk översättning

scatola per cottura calda

Tysk översättning

Kochbox zum warmhalten

Spansk översättning

caja de cocción para mantener caliente

Bli medveten om vad du äter!