
Filataostar
(filataost = stretchad färskost, buffelost, Oaxaca, Akkawi, Parenica)
Kalorivärden:
Fakta
Filatoost (ita. pasta filata, filato = trådartad, filatura = stretchning) är färsk ostmassa skuren i bitar som skållas med varmt vatten/vassle (75-85°C), för att sedan knådas och sträckas tills den blir blank, slät och elastisk. Processen är lite olika för olika filataostar. Ostmassan formas sedan på olika sätt till bollar, cylindrar eller päronform. Filataost tillverkas vanligtvis av ko- eller buffelmjölk. De kan vara rökta och lagrade, ibland upp till 6 månader. Klassiska italienska filataostar är Mozzarella, Provolone och Caciocavallo (se respektive). Det finns sådan ost i flera andra länder. I Grekland finns Halloumi, i Israel tillverkas Akkawi och i Slovakien finns Parenica. I Mexico används en filataost benämnd Oaxaca till quesadillas (läs mer > Så tillagas tacos).Buffelost är ost tillverkad av buffelmjölk (läs mer > Övrig mjölk), vanligen från vattenbuffel. Sådan ost tillverkas på samman sätt som ost gjord av komjölk. Buffelost är sällsynt förekommande, klassiskt är just filatoost av buffelmjölk såsom klassisk mozzarella (se dito).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Språk
filata cheese = stretched-curd, pulled-curd cheese
pâte filée fromage (filata) = fromage frais étiré
pasta filata formaggio, filata, filatura = formaggio fresco allungato
Knetkäse (filata) = gestreckter Frischkäse
pasta hilada queso (filata) = queso fresco estirado