Havrekärnor, havrekross

Havrekärnor, havrekross

(mathavre, fullkornshavrekärnor)

  • Kalorivärden:

Fakta

Havrekärnor är havrekorn utan agnar (skalade fullkornhavrekärnor). Havrekorn har fast sittande agnar ("skrov") runt kärnan, som måste poleras bort innan användning. Läs mer > Sädeskornets anatomi.

Mathavre är hela havrekärnor inklusive kli och grodd. Kornen är ångbehandlade för att mjukas upp på samma sätt som matvete. Läs mer > Mavete.

Havrekross framställs av hela havrekärnor som krossas och storlekssorteras. Det är en fullkornsprodukt som innehåller både kli och grodd.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 75 gram. 100 gram = 1,3 dl.
  • Smak: Havrekärnor är lite söta och blir ordentligt mjuka vid tillagning. Barn brukar tycka om havrekärnor.
  • Alternativ vara: Vetekross, rågkross, korngryn. Matvete kan ersätta mathavre.
  • Försäljning: Säljs mest som tillplattade korn eller som kross. Även ekologiskt odlat.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa/näring: Havrekärnor och kross är rika på nyttiga fibrer och mineraler. Havre innehåller mycket vattenlösliga fibrer, så kallade betaglukaner (läs mer > Betaglukan).

Miljö: Det finns biodynamiskt odlade havrekärnor.


SÅ ANVÄNDS HAVREKÄRNOR OCH HAVREKROSS

Hela havrekärnor eller havrekross och matvete kan kokas och serveras som tillbehör till mat i stället för ris, blandas i sallader, samt ingå i bröddeg, vegetariska biffar och grytor.

Dextrinering: Obearbetade kärnor och kross kan med fördel först blötlägger och sedan rostas. Det förhöjer smaken och förkortar också koktiden avsevärt och havren klibbar då inte alls. Rostad havre kan förvaras i skruvlocksburk under flera månader och sedan användas som kokt säd i huvudrätter, krossad till gröt eller mald till mjöl, i soppor såser och välling samt till bakning med andra mjölsorter. Läs mer > Dextrinering.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Språk

Engelsk översättning

oat kernels

Fransk översättning

noyau d´avoine

Italiensk översättning

avena nucleo

Tysk översättning

Haferkern

Spansk översättning

núcleo de avena

Bli medveten om vad du äter!