
Baknougat
(baknougat)
Kalorivärden:
Fakta
Baknougat är "chokladnougat" (se dito) av lite enklare slag, det vill säga choklad/kakao blandat med socker, finmald mandel eller nötter, avsedd att användas som fyllning eller dekoration av bakverk och andra godsaker. "Nougat" kan också vara kolaliknande (läs mer > Nougat), eller hård som knäck innehållande mandel eller nötter (läs mer > Knäck och kolakonfektyr). Definitionen på nougat är att mandel eller nötter ingår (lat. nucatum = "tillrett av nötter"). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Karaktär: Krämig, chokladkonsistens.
- Smak: Mäktig, smörig, sötaktig smak.
- Alternativ vara: Fin chokladnougat.
- Jämförpris: Mycket högt, runt 150 kr/kilo, men betydligt lägre än fin chokladnougat (se dito). Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaring: Torrt och svalt i sluten förpackning. Mycket lång hållbarhet.
Ingredienser: Socker, (hassel-)nötter (~1/3-del), vegetabiliskt fett (palkärneolja), vasslepulver (mjölk), kakaomassa, kakaosmör, emulgeringsmedel (E322, E492), (vanilj-)arom.
Näring: Fetthalt cirka 35% (varav mättat ~15%), kolhydrater (socker) ~50%. Protein och vatten vardera 5-10%.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06
Språk
chocolate nougat for baking
nougate au chocolat pour la cuisson
torrone al cioccolato per la cottura
Nougat zum backen
turrón de chocolate para hornear