
Laxrom, forellrom
(1. laxrom 2. sikrom)
Kalorivärden:
Fakta
Forellrom är rom från olika laxfiskar, med andra ord a) laxrom eller b) sikrom. Forell är inte ett namn på någon fiskart, utan ett samlingsbegrepp (läs mer > Om laxfiskar, foreller). På samma sätt som med löjrom tvättas, avvattnas och lättsaltas rommen. En ganska arbetsam process. Forellrom är rödare och kornen är större jämfört med löjrom.
- Smak: Tydligt salt. Smakrik, karaktärsfull, mer fisksmak än löjrom.
- Alternativ vara: Löjrom.
- Säsong: Hösten.
- Försäljning/import: Färsk under hösten (sällsynt). Det mesta fryses och säljs året om fryst eller tinad. Det förekommer importerad laxrom på burk till exempel Wild kita från Alaska och Gurbusha från Ryssland (läs mer, se högerkolumnen).
- Jämförpris: Mycket högt. runt 600 kr per kilo. Prisvärd jämfört med forellrom. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Tinad i kylskåp några dagar. Bäst är att hålla den fryst.
Fryst rom bör tinas långsamt i kylskåp i två dygn. Är rommen för blöt låter man den rinna av i en sil när den är tinad. Låt stå så över natt i kylskåp för att "torka".
SÅ ANVÄNDS FORELLROM
Rommen serveras naturell, vanligtvis med gräddfil och lök som tillbehör, eller som smaksättare i fisk- och skaldjurssåser. Forellrommens kraftigare smak, lägre pris och större korn gör den mer lämplig som smaksättare än löjrommen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Språk
Latin: Salmonidae
1.trout roe 2. powan roe sikrom = cleaned and salted roe from trout and powan
1. œufs de truite 2. œufs de lavaret = œufs de trout et lavaret nettoyés et salés
1. uova di trota 2. uova di laverello = uova di trota e laverello pulito e salato
1. Lachsrogen 2. Renkenrogen = gereinigter und gesalzener Rogen von Lachs und Renken
1. huevas de trucha 2. hueva de lavareto = huevas de trucha y lavareto limpias y salada