
Svampbuljong, svampfond
Kalorivärden:
Fakta
Svampbuljong är avkok (spad) på svamp. När buljongen kokat ner till cirka halv mängd kallas den för fond.
Alternativ: Få människor tillagar buljong eller fond numera. Förekommer inte heller i handeln utom i undantagsfall (tyvärr). Alternativet är att använda industritillverkad koncentrerad fond som späds med vatten. Läs mer > Svampfond koncentrerad.
SÅ TILLAGAS SVAMPBULJONG OCH FOND
Ingredienser:
- Svamp, eventuellt kan andra grönsaker eller rotfrukter ingå.
- Lök och kryddor.
Tillagning, koktid 30 minuter:
- Ingredienserna ansas och delas.
- Fräs dem i matfett utan att bränna, eller koka dem direkt.
- Lägg i kastrull. Täck med vatten och låt sjuda i en halvtimme.
- Sila buljongen.
Förvaring: Buljong och fond förvaras i kylskåp några dagar, upp till en vecka. Buljong och fond kan frysas.
SÅ ANVÄNDS SVAMPBULJONG OCH FOND
Svampbuljong har kraftfull smak. Begränsat användningsområde, vanligen tillsatt i soppor och andra anrättningar där svampsmak önskas eller behöver förstärkas.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2012-11
Språk
fungus broth, mushroom broth
bouillion champignons, mycète bouillon
brodo del fungo
Piltz Brühe
caldo fungoso