Bataviasallat

Bataviasallat

(bataviasallat 1. grön bataviasallat 2. röd bataviasallat)

  • Kalorivärden:

Fakta

Bataviasallat är biologiskt en krispig sortvariant av Trädgårds­sallat (läs mer > Om sallat). Kallas ibland krispsallat. Det  finns många olika sorter - gröna, röd-brun-tonade och laxrosa, med släta eller krusiga blad. De är spröda, krispiga sallater liknande isberg, men smakrikare. Särskilt uppskattad till exempel i Frankrike. Namnet "batavia" var romarnas latinska namn på området runt Rehnflodens mynning (Holland). Se film, klicka på "Enza" under bilden ovan.

  • Vikt i butik: 100-250 gram.
  • Smak: De är spröda, krispiga sallater, milda och smakrika.
  • Alternativ vara: Isbergssallat, ekbladssallat.
  • Försäljning/säsong: Till och från i handeln.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbarhet cirka en vecka.

Odla: Bataviasallat odlas på samma sätt som isbergssallat, men är mer lättodlad. Batavia trivs i mullrik, fuktighets­bevarande och väldränerad jordmån i soligt till halvskuggigt läge. Direktsås i april-juli för skörd mitten juni-september. Läs mer > Odla isbergssallat.


SÅ ANVÄNDS BATAVIASALLAT

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.

Bataviasallat används som annan huvud- eller bladsallat, ensam eller blandad med andra sallatssorter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Språk

Latin: Lactuca sativa var. capitata crispum (crispa)

Engelsk översättning

crisphead batavia lettuce, summercrisp, french crisp 1. green batavia 2. red batavia

Fransk översättning

laitue batavia 1. laitue batavia blonde 2. laitue batavia rouge, laitue batavia rouge grenobloise

Italiensk översättning

lattuga batavia 1. lattuga lollo rosso 2. lattuga lollo bionda

Tysk översättning

Batavia Salat 1. grün Batavia Salat 2. rot Batavia Salat

Spansk översättning

lechuga batavia 1. lechuga batavia verde 2. lechuga batavia roja

Bli medveten om vad du äter!