
Furikake
(furikake = japansk kryddblandning med sesamfrön, nori, shizoblad)
Kalorivärden:
Fakta
Furikake är en japansk kryddblandning bestående av svarta och vita sesamfrön, smulad nori (alg) och smulade shizoblad (som påminner om vinbärsblad). Kan även innehålla t.ex. torkad, smulad fisk. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
ANVÄNDNING
Furikake ger en nötaktig och lätt saltad smak utan att innehålla salt. Passar till allehanda mat och i synnerhet till grillad japansk mat. Strö lite furikaki på det färdiga riset, fisken eller köttet.
Säsong: Säljs året om och finns vanligen i butikerna.
Förvaring: Förvaras i sluten förpackningtorrt och mörkt. Lång hållbarhet, smaken avtar med tiden.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10
Språk
furikake = Japanese spice mixture with sesame seeds, nori, shizo leaves
furikake = mélange d´épices japonaises avec graines de sésame, nori, feuilles de shizo
furikake = miscela di spezie giapponesi con semi di sesamo, nori, foglie di shizo
Furikake = japanische Gewürzmischung mit Sesam, Nori, Shizoblättern
furikake = mezcla de especias japonesas con semillas de sésamo, nori, hojas de shizo