
Piggvar }
(piggvar, botta, butta, piggvarr, piggvarv, piggvarvel, pivare, potta, skabba, skabbflundra, stenflundra, stenpotta)
Kalorivärden:
Fakta
Piggvar tillhör familj varar inom ordning plattfiskar. Det är en stor nästan rund platt fisk, lika bred som lång. Ögonsidan (ovansidan) är mörkt grön-brun-svart, växlande efter havsbottens beskaffenhet. Fjällen har omvandlats till taggiga benknölar, vilket gett upphov till namnet. Blindsidan (undersidan) är vit, ibland mörk. Piggvar kunde förr i tiden bli omkring 2 meter långa, numera upp till 1 meter, i Östersjön högst halvmeter. Vikt upp till 25 kilo, I Östersjön max 5 kilo. Hanen är mindre än honan.
- Köttkvalité: Fast, mycket fint vitt kött.
- Smak:
- Alternativ vara:
- Försäljning/säsong:
- Jämförpris 2015: Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: hållbar Kan frysas
Förekomst: Piggvar lever på sand- och stenbottnar ner till 70 meters djup. Förekommer utefter Atlantkusterna ner till Nordafrika, i Östersjön och Medelhavet, samt i Svarta Havet. Finns inplanterad i Nya Zeeland. På svenska västkusten har stammen minskat kraftigt, men är livkraftig i Östersjön.
Fiske, odling: Fisken fångas med nät, snurrevad, bottentrål och bottengarn eller som bifångst. Piggvar odlas främst i Spanien. Säsong året om. Säljs vanligen färsk, hel, skivad eller som filé. Fiske: Minimilängd skall vara 30 centimeter.
Miljö: Beståndet har kraftigt minskat och är inte särskilt vanlig någonstans. I Östesjön har viss återväxt noterats. WWF rekommendation: Odlad piggvar och lokalt garnfiskad piggvar större än 30 cm från hållbart bestånd är gulmärkt. Övrig vildfångad piggvar har rödmärkts.
PS: Enligt Uardaakademiens ordbok (Lunds studentkår) är piggvar = örngott för fakirer.
SÅ ANVÄNDS PIGGVAR
Piggvar är en uppskattad matfisk, med fast vitt kött. Kokas, steks och ugnslagas på liknade sätt som rödspätta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02
Språk
Latin: Scophthalmus maximus
turbot, breet
turbot
rombo, rombo chiodato
Steinbutt, Haandreiss
rodaballo, turbot