Oblat

Oblat

(oblat)

  • Kalorivärden:

Fakta

Oblat är osyrat, ojäst tunt flatbröd (läs mer > Om ojäst bröd). I Sverige bakas oblat vanligen av kärnvetemjöl och vatten, men kan också tillverkas av andra sädesslag till exempel ris. Ordet "oblat" kommer från latinets oblatus, som betyder framburen. I den romersk-katolska kyrkan kallas oblaten hostia. Kontakta kyrkan om du vill köpa oblatblad.

PS: Enligt Uardaakademiens ordbok (Lunds studentkår) är helgerån = oblat.


SÅ ANVÄNDS OBLAT

Oblat används främst inom kyrkan till nattvarden, men också som botten i vissa bakverk till exempel tyska Lebkuchen (läs mer > Om pepparkakor). Förr användes oblat även som så kallad munlack (sigilloblat), dvs en liten tunn kaka av oblatdeg fuktades med saliv och användes för att klistra igen brev.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-05

Språk

Latin: hostia

Engelsk översättning

communion wafers

Fransk översättning

hostie

Italiensk översättning

ostia

Tysk översättning

Oblate

Spansk översättning

hostia

Bli medveten om vad du äter!