
Spetskål
(spetskål, Så används spetskål)
Kalorivärden:
Fakta
Spetskål är en sortvariant av huvudkål, en variant av vitkål. Skillnaden dem emellan är i huvudsak formen där spetskålshuvudet har formen av en kon med spetsen uppåt. De lösa bladen runt om den hårda konen tas bort. Vissa anser att spetskål inte är en självständig kålsort utan en tidig vitkål. Se film, klicka på "Farm Dream" under bilden ovan.
- Vikt: Helt huvud cirka 1 kilo.
- Smak: Spetskål har mildare smak än vitkål och anses smakmässigt vara godare.
- Alternativ vara: Vitkål eller annan huvudkål.
- Försäljning/säsong: Förekommer till och från i butik.
- Förvaras bäst kallt i kylskåp +2 till +4°C i plastpåse för att inte torka ut. God hållbarhet, flera veckor. Optimal lagring: Temperatur 0°C, luftfuktighet 95-100%, lagringstid 4-6 månader.
Odling: Spetskål odlas på samma sätt som vitkål. Se filmen.
Miljö: Ett utmärkt miljöval, i synnerhet om svenskodlad.
SÅ ANVÄNDS SPETSKÅL
Spetskål används som vitkål, till kålsoppa, kåldolmar, kålpudding, surkål och grytor, eller råriven i sallader (läs mer > Så tillagas huvudkål). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan,
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Språk
Latin: Brassica oleracea (ssp. capitata) var. elliptica
cone cabbage, conehead cabbage, pointed cabbage, sweetheart cabbage
chou pointu, chou conique
cavolo conico, cavolo cappuccio
Spitzkohl, Spitzkraut
col picuda, repollo cónico