
Fågelpaté, fågelpastej
(kycklingpaté, kycklingpastej)
Kalorivärden:
Fakta
Fågelpaté (-pastej) är fågellever som malts till färs och blandats med kryddor och andra ingredienser och som sedan bakas i ugn. Fågelpatéer finns färdiglagade i handeln. Lyxigast är gås- och ankleverpatéer. Läs mer > Fet gås- och anklever. Det svenska ordet "pastej" används sällan om färserad och ugnslagad fågel. Franskans "paté" har högre status (läs mer > Pastej & paté). Däremot förekommer det likartade begreppet "terrin" emellanåt (läs mer > Terrin).
Kycklingpaté tillreds av kycklinglever, vanligtvis uppblandad med köttfärs.
SÅ ANVÄNDS FÅGELPATÉ
Patéer äts kalla, vanligen som förrätt eller på smörgåsbordet. Förekommer även som smörgåspålägg och då gärna lite elegantare som små sandwich med sallatsblad, små gurkor e.d. som garnering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01