Inlagd lök, syltlök

Inlagd lök, syltlök

(inlagd lök, syltlök, venetiansk lök)

  • Kalorivärden:

Fakta

Till inläggning används minilökar, främst småodlad skalad kepalök (gul och röd lök), men också pärllök (bild ovan t.v.) och den plattrunda borretanalöken som då ibland kallas venetiansk lök. Lökarna odlas mycket tätt i tre månader för att få den lilla runda formen. De läggs in i sur-söt lag av vatten, vinäger/ättika, socker och kryddor. 

  • Vikt: 2 gram per styck.
  • Smak: Syrlig eller sötsyrlig smak.
  • Alternativ: Inlagd gurka.
  • Försäljning: Säljs konserverad i burk.
  • JämförprisHögt-mycket högt tillbehörspris, 75-125 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Mycket lång hållbarhet, även öppnad burk som förvaras i kylskåpet har lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS INLAGD LÖK

Inlagd lök används ofta som tillbehör till kalla och varma kötträtter, i köttgrytor, i sallader, som smörgåsgarnering med mera. Ingår ofta i andra inläggningar. Syltlök kan som annan lök stekas och glaseras (se recept > Bräseras glaserad smålök). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Språk

Latin: Allium ampeloprasum var. sectivum

Engelsk översättning

pickled onion, cocktail onion

Fransk översättning

oignons au vinaigre, oignon borrettana de Vénétie

Italiensk översättning

cipolline sott´aceto

Tysk översättning

eingelegte Zwiebeln

Spansk översättning

cebollas en escabeche, vinagre, cebollas borrettane del Vénetio

Bli medveten om vad du äter!