
Krachai
(krachai = rotkrydda med smak påminnande om ingefära)
Kalorivärden:
Fakta
Krachai (kunchi) är en lång ört med smala blad och upprätt stjälk släkt med galangal. Det är den uppsvällda jordstammen som används i matlagning som krydda. Rotstammarna sitter ihop och ser ut som långa häxfingar. Köttet är mjukt. Härkomst från tropiska Sydostasien. Förekommer även i Afrika numera.
- Smak: Smaken påminner om ingefära men är inte lika stark. Den doftar "medicin".
- Alternativ vara: Ingefära.
- Försäljning/säsong: Året om men svår att få tag på i Sverige. Kan finnas fryst i asiatiska butiker.
- Förvaring: Färsk förvaras svalt i cirka 10 grader C. Hållbar i flera veckor. Skalad eller riven rot kan frysas. Hela skalade bitar kan också sparas i vinäger, eller i fuktig sand.
SÅ ANVÄNDS KRACHAI
Krachai används som smaksättare främst i Thailand men också i övriga Sydostasien - i soppor, kycklinggrytor, tillsammans med fläskkött, fiskgrytor och i vegetariska rätter. Roten skall renskrapas och sedan skivas eller rivas, alternativt pickar man små hål i roten och lägger ner i grytan eller anrättningen. Ta bort den före servering. Används även som medicinalväxt i Asien, främst för att motverka diarré.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Språk
Latin: Boesenbergia rotunda, Boesenbergia pandurata
Chinese ginger, fingerroot = root spice with a taste reminiscent of ginger
kra chaï = racine épice avec un goût rappelant le gingembre
zennzero cinese = spezia di radice con un sapore che ricorda lo zenzero
Fingerwurz, chinesischer Ingwer = Wurzelgewürz mit einem an Ingwer erinnernden Geschmack
gengibre Chinese = especia de raíz con un sabor que recuerda al jengibre