Krachai

Krachai

(krachai = rotkrydda med smak påminnande om ingefära)

  • Kalorivärden:

Fakta

Krachai (kunchi) är en lång ört med smala blad och upprätt stjälk släkt med galangal. Det är den uppsvällda jordstammen som används i matlagning som krydda. Rotstammarna sitter ihop och ser ut som långa häxfingar. Köttet är mjukt. Härkomst från tropiska Sydostasien. Förekommer även i Afrika numera.

  • Smak: Smaken påminner om ingefära men är inte lika stark. Den doftar "medicin".
  • Alternativ vara: Ingefära.
  • Försäljning/säsong: Året om men svår att få tag på i Sverige. Kan finnas fryst i asiatiska butiker.
  • Förvaring: Färsk förvaras svalt i cirka 10 grader C. Hållbar i flera veckor. Skalad eller riven rot kan frysas. Hela skalade bitar kan också sparas i vinäger, eller i fuktig sand.


SÅ ANVÄNDS KRACHAI


Krachai används som smaksättare främst i Thailand men också i övriga Sydostasien - i soppor, kycklinggrytor, tillsammans med fläskkött, fiskgrytor och i vegetariska rätter. Roten skall renskrapas och sedan skivas eller rivas, alternativt pickar man små hål i roten och lägger ner i grytan eller anrättningen. Ta bort den före servering. Används även som medicinalväxt i Asien, främst för att motverka diarré.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Språk

Latin: Boesenbergia rotunda, Boesenbergia pandurata

Engelsk översättning

Chinese ginger, fingerroot = root spice with a taste reminiscent of ginger

Fransk översättning

kra chaï = racine épice avec un goût rappelant le gingembre

Italiensk översättning

zennzero cinese = spezia di radice con un sapore che ricorda lo zenzero

Tysk översättning

Fingerwurz, chinesischer Ingwer = Wurzelgewürz mit einem an Ingwer erinnernden Geschmack

Spansk översättning

gengibre Chinese = especia de raíz con un sabor que recuerda al jengibre

Bli medveten om vad du äter!