Om havreknäcke
(havreknäckebröd)
Kalorivärden:
Fakta
Havreknäcke är knäckebröd bakat av fullkorns havremjöl (skrädmjöl) och/eller havregryn, vanligtvis uppblandat med vete- och rågmjöl. Som regel ett ljust, luftigt knäckebröd. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Butikshavreknäcke: Det finns två typer av havreknäcke att köpa i handeln. Dels ett fiberrikt portionsbröd snarlikt rågknäckebröd till exempel Wasa havre (fibrer 19%), dels glutenfria varianter mer likt fröknäcken med mindre mängd fiber (5-6%) och lite högre vattenhalt (10-12%), till exempel Finax:s och ICA:s glutenfria havreknäcke.
- Brödtyp: Halvhårt flatbröd, knäckebröd. Krispigt.
 - Smak: Knäckebröd är vanligen smakneutralt. Kan ha smak av kryddor och frön.
 - Alternativ vara: Annat knäckebröd, vete- eller rågknäcke. Glutenfria fröknäcken.
 - Försäljning: Förekommer portionsskivat, dock begränsat urval. Även glutenfritt.
 - Jämförpris: Mainstream (t.ex. Wasa havre) lågt pris, 30-35 kr/kg. Glutenfritt är dyrare, 75-100 kr/kg, vilket är ett högt pris jämfört med annat bröd. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
 - Förvaring: Torrt. Mycket lång hållbarhet.
 
Ingredienser: Havreknäcke bakas av fullkornshavremjöl, havregryn, vatten, rapsolja, jäst/surdeg och salt. Annat som kan ingå rågmjöl, skummjölkspulver, vetestärkelse, extra fibrer, bakpulver och emulgeringsmedel.
Baka: Havreknäcke bakas som annat hårt bröd (läs mer > Så bakas hårt bröd), eller som finknäcke (läs mer > Så bakas finknäcke). 
SÅ ANVÄNDS HAVREKNÄCKE
Havreknäckebröd används som smörgåsbröd, på samma sätt som annat knäckebröd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10
Språk
              
            
oat crispbread
              
            
pain croustillant de avoine
              
            
biscottate di avena
              
            
Hafer-Knäckebrot
              
            
pan crujiente de avena