
Pizzautrustning
(pizzaplåt, pizzasten, pizzaspade, brödspade, grissla, pizzahjul)
Kalorivärden:
Fakta
Vid pizzabak är de viktigaste redskapen händerna, men följande specialverktyg underlättar tillagning av pizza. Med en pizzasten får man det bästa resultatet. Läs mer > Så bakas pizza.
- Pizzasten: Stenen tillverkas av granit, marmor eller av oglaserad keramik/lergods. Vissa ugnstillverkare säljer passande sten som tillbehör. Stenen förvärms i ugn eller på grillen i en mycket het värme (ugn 275ºC, på grillen 10-15 minuter) och drar sedan åt sig fuktigheten i pizzadegen och gör pizzan spröd. Strö lite mjöl på stenen innan pizzan läggs på stenen. Det tar cirka 10 minuter innan pizzan är klar.
- Pizzaplåt: Hålen i plåten gör att värme och luft når in i pizzadegen vilket gör pizzan sprödare och knaprigare i botten. Extra bra om man vill laga stora pizzor. Bäst är om plåten är gjord i non-stickmaterial. Finns i olika storlekar. Fungerar även som baksten för bröd.
- Pizzaspade: För den som lagar pizza ofta är en pizzaspade till god hjälp. De finns med kort eller långt skaft vanligen tillverkade i trä, vilket gör att handtaget håller sig svalt. Pizzaspadens föregångare är helt enkelt en träspade med långt skaft som användes i bagarstugorna förr i tiden (läs mer > Spatel, bakspade).
- Pizzahjul: Används för att dela en färdig pizza. Fungerar alltid bättre än den vassaste kniv. Läs mer > Degsporre.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03