
Specialkokare
(1. äggkokare 2. äggpocherare, 3. riskokare)
Kalorivärden:
Fakta
Specialkokare förekommer av olika slag, till exempel äggkokare och riskkokare. Sannolikt mest intressant för prylälskaren som har gott om utrymme.
- Äggkokaren är en elektrisk apparat som kokar ägg utan vatten. I Konsumentverkets test av 7 äggkokare år 2001, kom man fram till att äggkokare spar energi och vatten. "Men det man sparar i jämförelse med att koka ägg i kastrull på spisen är faktiskt ganska lite". Ju fler ägg man kokar samtidigt, desto mindre besparing.
- Äggpocherare är former som sänks ner i hett vatten, eller elektriska kokare. Resultatet blir ägg som mer liknar halvpocherade ägg än helpocherade.
- Riskokaren används för att slippa passa riset när det kokar. Tidningen Råd & Rön genomförde, i samarbete med Konsumentverkets Testlab, test av 5 olika riskokare år 2002. I deras test var det ingen riskokare som gav lika bra resultat som när riset kokas på spis eller i mikrovågsugn. Man spar ingen tid och maskinerna är ganska svåra att göra rena. "Jag har svårt att se någon vits med riskokarna", säger Birgit Wessman som gjorde testet på Konsumentverket.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Språk
1. egg cooker 2. egg poacher 3. rice cooker
1. cuiseur d´oeufs 2. pocheuses à œufs 3. cuiseur de riz
1. fornello dell´uovo 2. fornello uova in camicia 3. fornello di riso
1. Eierkocher 2. Eierkocher zum pochieren 3. Reiskocher
1. hervidor de huevo 2. hervidor huevo escalfado 3. hervidor de arroz