Näckrosknoppar

Näckrosknoppar

(näckrosknoppar)

  • Kalorivärden:

Fakta

Näckrosor är vattenväxter med stora, rundade eller hjärtlika flytblad som vanligen har stora blommor i vitt, gult eller rött. De växer på bottnen av sjöar och åar och låter bladen flyta på vattenytan. Det förekommer många arter, vissa är ätliga andra är giftiga. I den kinesiska kulturen används knopparna, som symboliserar rikedom, i matlagning och i folkmedicin.

Näckrosknoppar  är outslagna, kraftiga blomknoppar av vissa arter som är ätbara. Även vissa blad används. 

  • Smak: Smaken kan vara pepprig eller sötaktig.
  • Alternativ: Andra groddar och skott.
  • Försäljning: Säljs färsk eller torkad på de asiatiska marknaderna (främst Kina) som "gyllene nudlar". Förekommer torkad i svenska asiatiska butiker. 
  • Förvaring: Torkade förvaras torrt och mörkt. Lång hållbarhet.
NäringNäckrosknoppar är fiberrika cirka 20%.Fett 0%.

 
SÅ ANVÄNDS NÄCKROSKNOPPAR

Näckrosknoppar används främst i det kinesiska köket som grönsak eller ingrediens till exempel i söt-sura soppor och wokade rätter. Om de hårda stjälkarna finns kvar skärs dessa bort. Torkade blötläggs en halvtimme före användning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03

Språk

Latin: Nymphaeaceae

Engelsk översättning

lily flower buds, tiger lily buds, golden needles

Fransk översättning

bourgeons à fleurs de lys

Italiensk översättning

fiori di giglio gemme

Tysk översättning

Lilieblumenknopsen

Spansk översättning

flore del lirio brotes

Bli medveten om vad du äter!