
Finbrödskonsumtion
Kalorivärden:
Fakta
Finbröd är motsatsen till matbröd. Som finbröd räknas, dels bullar, vetelängder och wienerbröd, dels "mjuka kakor" t.ex. sockerkaka. Tårtor och bakelser, liksom kex, rån och torra småkakor är också finbröd men särbehandlas statistiskt som grupper.
Svenskens konsumtion av finbröd (kg/år)
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Finbröd totalt kg | 18 | 12 | 17 | 18 | -2% |
Kcal per dag | 180 | 128 | 177 | 174 |
Hembak och konditori = "Mjöl & gryn".
Svensken äter 18 kg finbröd per person och år, att jämföras med 59 kg matbröd. Knappt hälften utgörs av tårtor, bakelser o.d. Mjukt finbröd respektive kex-rån-kakor står för drygt en fjärdedel var.
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Mjukt finbröd kg | 10 | 5 | 6 | 5 | -54% |
Kcal per dag | 99 | 44 | 61 | 45 |
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Tårtor, bakelser kg | 5 | 3 | 6 | 8 | 83% |
Kcal per dag | 37 | 22 | 50 | 68 |
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Kex, rån, kakor kg | 3 | 5 | 5 | 5 | 39% |
Kcal per dag | 44 | 62 | 65 | 61 |