Hälsosamt bröd
(nyckelhålsmärkt bröd, näringsvärden bröd)
Kalorivärden:
Fakta
Bröd som innehåller mycket fibrer, lite eller inget socker och låg fett- och salthalt anses extra nyttigt. Graden av fibrer är den viktigaste skillanden mellan bröd. Fullkornsbröd och hårt knäckebröd är fiberrikare än vitt bröd och anses hälsosamma.
Näringsvärde: Energivärdet i bröd är generellt högt (220-410 Kcal/100g), likartat energin i fet fisk eller ost (läs mer > Kalorier i livsmedel). Energivärdet är högt för att det är en torkad vara. Vattenhalten är låg eller medel (5-40%) jämfört med andra varor. Lägst i hårt bröd som torkats ut mest, vilket också medför högre andel fett, kolhydrater och fibrer jämfört med mjukt bröd. Skillnaden mellan näringsvärdena i olika mjuka brödsorter är inte särskilt stor - energi 250-300 Kcal/100 gram, protein 5-9%, fett 1-5%, kolhydrater 45-55% och fibrer 3-6%. Skillnaden beror främst på graden av uttorkning där vattenhalten varierar från 30 till 40%. Undantag är till exempel brioch som innehåller mycket fett (~30%) och pumpernickel med relativ hög andel kostfibrer (10%).
| Näringsvärden | Energi  | Protein  | Fett  | Kolhydrat  | Fibrer  | Salt  | Vatten  | 
normtal matbröd  | Kcal/100g  | andel  | andel  | andel  | andel  | andel  | andel  | 
Variation totalt  | 200-500  | 5-20%  | 1-25%  | 30-70%  | 2-25%  | 0,5-5%  | 1-45%  | 
Vitt matbröd  | 270  | 9%  | 4%  | 48%  | 3%  | 1%  | 35%  | 
Ljust matbröd  | 260  | 9%  | 3%  | 46%  | 4%  | 1%  | 35%  | 
Mörkt matbröd  | 250  | 8%  | 3%  | 44%  | 6%  | 1%  | 37%  | 
Hårt matbröd  | 350  | 10%  | 5%  | 60%  | 16%  | 1%  | 6%  | 
Källa: Kunskapskokboken 2019
Nyckelhålsmärk® bröd skall uppfylla följande krav:
- Minst 4,5 gram kostfibrer per MJ.
 - Max 7 gram fett per 100 gram bröd.
 - För hårt bröd max 8 gram fett per gram bröd.
 - Max 10 gram socker per 100 gram bröd.
 - Max 600 mg natrium (koksalt) per 100g bröd.
 
Förpackade livsmedel ska ha en ingrediensförteckning, där ingredienser räknas upp i fallande ordning efter vikt.
Näringsdeklaration är frivillig, men måste finnas med när man gör näringspåståenden och anges på två sätt. I den förenklade formen anges energi (kJ / kcal), protein (g), kolhydrat (g) och fett (g) per 100g. I den fullständiga tillkommer sockerarter (g), mättat fett (g), kostfibrer (g) och natrium(g) per 100 gram produkt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09