
Plocka svamp
Kalorivärden:
Fakta
Råd till oerfarna svampplockare:
*Svamp plockas i korg. Svampar innehåller mycket vatten och behöver god ventilation. Tätt sammanpackade i plastpåse angrips lätt och blir oätliga, ibland t.o.m. giftiga. Håll gärna isär de olika sorterna i synnerhet misstänkta giftiga svampar.
* Skär inte av svampen. Försök att få upp hela svampen i oskadat skick. Vicka försiktigt på foten och vrid sedan. Hjälp ev. till med ett knivblad i marken. Foten är viktig för artbestämning. En renskniv är bra att ha, men inte nödvändig.
* Plocka friska väl utvecklade svampar. Gamla är ofta angripna, ibland giftiga. Låt dem stå kvar som sporproducenter. Unga, små svampar är ofta svåra att artbestämma.
* Ta med en svampbok eller utskrifter från datorn. Börja med kantareller, soppar och kremlor. De förekommer rikligt, är oftast utmärkta matsvampar och sällan giftiga.