
Blomkålssvamp
(krusig blomkålssvamp)
Kalorivärden:
Fakta
Ätbarhet: Mycket god matsvamp.
Svampkropp: Först vit sedan gräddfärgad och slutligen gulbrun fruktkropp. Det är en storväxt svamp upp till 5 dm bred och 3 dm hög, med en vikt som kan överstiga 10 kg. Grenarna är starkt krusiga, cirka 2 cm breda, tätt sittande utifrån en underjordisk och kraftig, rotlik fot.
Svampkött: Ljust, lätt rosa. Broskartat, elastiskt kött. Mild smak, lukt av tallbarr.
Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige. Sällsynt eller ej förekommande i norr. Säsong aug-okt med topp i september.
Växtsätt: På marken intill stora gamla taller. Lever på tallrötter eller murkna stubbar.
Förväxlingsrisk: Ringa, möjligen stora fingersvampar.
Övrigt: Kan stekas, stuvas och friteras, men passar bäst som blandsvamp, gärna med kantareller och trumpetsvamp. Blir lätt besk som torkad.
Språk
Latin: Sparassis crispa