Snöbollschampinjon

Snöbollschampinjon

  • Kalorivärden:

Fakta

Ätbarhet: God/mkt god kryddstark matsvamp.

Hatt & fot: Först halvklotformad, sedan utbredd hatt, som kan bli 2 dm bred. Gräddvit hatt, som ibland är fjällig. Fot är också gräddvit, 1-3 cm tjock. Hängande ring som spricker upp som en stjärna.

Undersida: Unga svampar har gråvita skivor, som senare blir grårosa till svartbruna. Täta, fria skivor. Svampen har karaktäristiskt kugghjulsmönster på undersidan av ringen.

Svampkött: Vitt, svag doft och smak av mandel. Tummar eller skrapar man på köttet får den gula fläckar.

Utbredning: Allmän i Sverige. Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: Öppna gräsmarker och i barrskog.

Förväxlingsrisk: Giftchampinjon (giftig) som gulnar kraftigt vid skrapning och doftar illa, vit flugsvamp (dödligt giftig) med bl.a. helvita skivor, knölchampinjon (god) med uppsvälld fotbas, vit kungschampinjon (god) med ring som har flockig undersida.

Övrigt: Kan innehålla hög halt av kadmium. Passar till all mat. Passar bäst för sig i stuvningar, såser och soppor. Kan användas som blandsvamp för att förstärka smaken på mindre smakrika svampar.

Språk

Latin: Agaricus arvensis

Engelsk översättning

horse mushroom

Fransk översättning

agaric des jachères, boule de neige

Tysk översättning

Anischampignon

Spansk översättning

bola de nieve, larrisuso

Bli medveten om vad du äter!