
Tegelkremla
Kalorivärden:
Fakta
Ätbarhet: God matsvamp.
Hatt & fot: Karaktäristisk klar tegelröd till gulröd färg, men kan förekomma urblekt. Halvklotformad hatt hos unga svampar, som övergår till välvd eller utbredd hos äldre, för att till sist bli nedsänkt i mitten. Ofta stimmiga. Bredd 7-12 cm. Slät yta, klibbig i fuktig väderlek. Vit fot som grånar med åldern, 7-12 cm hög och 1-2 cm tjock.
Undersida: Vita till gräddvita, grånande med ålder. Täta, vidväxta eller urnupna skivfästen.
Svampkött: Hos unga vitt, med åldern kraftigt grånande. Mild smak. Unga svampar kan ha något skarp smak.
Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong juli-oktober med topp i september.
Växtsätt: I barrskog, gärna i mager tallskog.
Förväxlingsrisk: Andra röda eller rödbruna kremlor.
Tips: Ätliga kremlor har mild smak, övriga skarp.
Övrigt: Passar som blandsvamp stekt, stuvad eller ugnsbakad. Kan torkas eller frysas efter förkokning.
Språk
Latin: Russula decolorans