
Kalvinnanlår }
(kalvinnerlår)
Kalorivärden:
Fakta
Kalvinnanlår (fr. sous noix de veau) är de två musklerna på lårets insida. Innanlåret är mört, smakfullt och passar till stekning eller grytbitar. Köttet är magert, cirka 3% fett.
- Köttkvalité:
- Relativ fetthalt
- Vikt: En normalstor skiva ā 1 centimeter tjock väger 150 gram, åtminstone i Kockskolans databas. Liten 100 gram, stor 200 gram.
- Smak:
- Alternativ vara:
- Försäljning:
- Pris:
- Förvaring:
SÅ ANVÄNDS KALVINNANLÅR
Innanlåret passar att skäras i skivor och stekas i panna som schnitzel, eller bräseras som rulad i panna eller ugn. En wienerschnitzel är alltid gjord av tunt skivat kalvinnanlår, ibland missbrukas namnet. Görs schnitzeln på fläsk skall den kallas fläskschnitzel. Innanlåret skuret i bitar kan också användas kokt eller bräserat vilket lite lyxigt och onödigt dyrt.
Klassiska rätter med kalvinnanlår:
- Wienerschnitzel är kalvinnanlår skuret i 1 centimeter tjocka skivor som bankas ut till dubbel storlek. En klassisk österrikisk sådan serveras inte med kapris eller ansjovis/sardell, det är ett svenskt påfund. Se recept > Wienerschnitzel på svenskt och österrikiskt vis.
- Kalvrullader
- Kalvkyckling är en kalvrulad.
Språk
noix de veau, sous noix de veau