
Om chokladkakor
Kalorivärden:
Fakta
Chokladkakor består av kakao (kakaomassa) och socker. Även annat kan ingå som mjölkpulver, smakämnen och stabiliseringsmedel. Kakaomassa smälts och bearbetas innan den gjuts i formar (läs mer > Så tillverkas choklad). Det finns mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad. Se separata avsnitt i högerkolumnen. Det finns choklad med olika inblandning av andra smaksättare som nougatkräm, nötter, russin, ris, kokos, apelsin med mera. Choklad kan vara fast eller porös. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Den första chokladkakan sägs ha tillverkats av läkaren, apotekaren och mångsysslaren Joseph Fry i Bristol 1847. Han var stark anhängare av kakaopulvrets hälsobringande effekter och startade bland annat en chokladfabrik. Han klurade ut hur man kunde blanda kakaomassa, socker och kakaosmör till välsmakande choklad (läs mer > Chokladhistoria).
SÅ ANVÄNDS CHOKLADKAKOR
Chokladkakor används främst som godis. I matlagning förekommer choklad till desserter, konfektyrer, bakverk och efterrättssås. Läs mer > Om choklad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Språk
chocolate bar
tablettes de chocolat
barretta di cioccolato
Schokoladentafeln
tablettes de chocolat