
Om matoljor
(matolja, vegetabilisk olja 1. jungfruolja 2. kallpressad olja 3. varmpressad olja)
Kalorivärden:
Fakta
Matoljor är vegetabilisk oljor som utvinns ur allehanda nötter, frön, fruktkött och örtbladkryddor. Vanligtvis kall- eller varmpressas råvaran (läs mer > Kallpressning, varmpressning), men kan också extraheras (läs mer > Extraktion). Matolja är flytande vegetabiliskt fett (~100%). För att få kallas olja skall fettet vara flytande vid 15°C. Det finns väldigt många olika sorters matolja. Man skiljer på neutrala oljor och smakrika oljor. Står det "matolja" på en flaska, så innehåller den i allmänhet rapsolja eller olika blandningar med rapsolja som bas. Står det "olja" eller "matolja" i ett recept avses i allmänhet en neutral olja. Läs mer > Om matfett.
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
- Smält-/fryspunkten varierar stort beroende på olja. De flesta stelnar först under 0°C, till exempel olivolja (-6°C) och rapsolja (-10°C). Det innebär att oljan förblir flytande i kylskåp, om än trögflytande. Solrosolja stelnar inte förrän vid -17°C. Enstaka oljor är fasta i rumstemperatur till exempel palmolja (35°C). Läs mer, se respektive olja i varufakta. Läs mer om smältpunkt > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Sotpunkt anger hur värmetålig en olja är (läs mer > Sotpunkt). Kallpressad olja 105-160°C. Raffinerad (renad) olja vanligen runt 235°C (220-275°C). Jämför saltat smör 150°C, klarat/skirat smör och ghee 250°C.
- Smak: Alltifrån mild, neutral som rapsolja, till smakrik som olivolja eller mycket smakrik som smaksättningsoljor.
- Alternativ vara: Neutrala oljor är utbytbytbara mot varandra, smakrika kan vara det.
- Försäljning: Stort utbud, en välsorterad butik kan ha ett 60-tal artiklar att välja på, mestadels extra-virgin oil.
- Jämförpris: Alltifrån mycket lågt oljepris (< 100 kr/liter) till mycket högt pris (> 500 kr/liter). Fin tryffelolja kostar cirka 2000 kr/liter. Lågt pris = 100-200 kr/L, Medel 200-300 kr/L, Högt = 300-500 kr/L.
- Förvaras svalt och mörkt, helst i 14-16°C. Lång hållbarhet, många månader. Förvaras oljan för varmt härsknar den.
Hälsa/näring: Matoljor är i allmänhet rika på enkel- och fleromättade fetter och innehåller ingen kolesterol, vilket anses nyttig. Undantag är till exempel kokosolja som har hög andel mättat fett (>90%).
Historia: I Mesopotamien och Egypten användes för många 1000-tals år sedan pressad olja ur sesamfrön. Först senare blev olivolja, som är en medelhavsolja, den klassiska matoljan. Läs mer > se respektive olja.
Produktion: Världsproduktionen av vegetabiliska oljor är ett par hundra miljoner ton per år. Nedan FN:s officiella statistik. Därutöver finns många lokalt tillverkade oljor till exempel sheanötsolja och så kallade smaksättaroljor.
Produktion 2014 | Milj. ton | Andel |
Palmolja | 57,3 | 33% |
Sojabönolja | 45,7 | 26% |
Rapsolja | 25,9 | 15% |
Solrosolja | 15,8 | 9% |
Palmkärnolja | 6,6 | 4% |
Jordnötsolja | 5,0 | 3% |
Bommullsolja | 5,0 | 3% |
Majsolja | 3,2 | 2% |
Kokosolja | 3,1 | 2% |
Olivolja | 3,1 | 2% |
Sesamolja | 1,6 | 1% |
Linfröolja | 0,7 | 0% |
Tistelolja | 0,1 | 0% |
Summa | 173 | 100% |
Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS VEGETABILISKA OLJOR
Mindre än hälften av oljorna i tabellen används som matolja. Olja används därutöver som biobränsle, framför allt palmolja, eller till kosmetiska produkter som tvål, hudkräm och liknande. Läs mer, se respektive olja i högerkolumnen. Ett tips är att ha matolja i en blomspruta om man vill få ett tunt lager jämnt fördelat olja i stekpannan eller på salladen.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Språk
Latin: Oleum
cooking oil, vegetable oil 1. virgin oil 2. cold pressed oil 3. hot pressed oil
huile de cuisson, huile végétale 1. huile vierge 2. huile pressée ā froid 3. huile pressée ā chaud
olio da cucina, olio vegetale 1. olio vergine 2. olio spremuto a freddo 3. olio spremuto a caldo
Speiseöl, Pflanzenöl 1. Jungfrau Öl 2. kaltgepresstes Öl 3. heißgepresstes Öl
aceite de cocina, aceite vegetal 1. aceite virgen 2. aceite prensado en frío 3. aceite prensado en caliente