Linsgroddar
(linsgroddar)
Kalorivärden:
Fakta
Linsgroddning sker mest med gröna linser, ibland röda. Groddarna är mycket proteinrika, fulla av vitaminer och mineraler. Läs mer > Om linser.
- Karaktär och smak: Mild, lätt sötaktig och doft av färska linser.
 - Alternativ vara: Böngroddar.
 - Försäljning/säsong: Året om.
 - Jämförpris: 100-150 kr/kilo. Läs mer > Om prisjämförelser.
 - Förvaras i öppen plastpåse i kylskåp max 8°C. Skölj dem varje dag och före användning. Hållbar max 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt.
 
Grodda: Skölj väl ett par matskedar torkade linser. Blötlägg dem i cirka 10 timmar i 5-dubbla mängden vatten. Häll av vattnet, skölj i ljummet vatten. Låt rinna av. Lägg linserna i en vid, stor glasburk eller skål. Ställ burken lätt lutande i mörkt utrymme, täck över med en luftig duk. Utvecklas bäst i värme 25°C. Låt gro i 3-4 dagar. Skölj dem två gånger per dag i ljummet vatten. Plocka bort hårda, icke grodda linser. Ställ dem ljust i några timmar, så blir toppbladen gröna och vitaminrikare.
SÅ ANVÄNDS LINSGRODDAR
Linsgroddar spröda, lätt beska men ändå behaglig milda i smaken. Groddarna kan ätas naturell som smörgåspålägg och i sallader. Kan ingå i soppor, grytor och wokrätter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Språk
Latin: Lens culinaris
              
            
lentils sprouts
              
            
pousses de lentilles
              
            
germogli delle lenticchie
              
            
Linsessprossen
              
            
brotes de las lentejas