
Spanskpeppar
(spanskpeppar, chilipepparfrukt)
Kalorivärden:
Fakta
Spanskpeppar (Capsicum annum) är en chilipepparart inom släkte chilifrukter (läs mer > Om chilifrukter). Blommorna är vita, medan frukternas färg, storlek, smak och hetta varierar. Det är den mest odlade arten i världen, tillika den art med allra flest varianter och de vi främst hittar i handeln. Hit hör bland andra paprika, jalapeno och den kryddstarka kajennpepparn. Det svenska namnet "spanskpeppar" på grund av att vi först fick chilipepparn från detta land.
- Smak: Fruktköttet är som regel saftigt med varierande smak.
- Hetta: Alltifrån 0 scoville hos paprika till påtaglig hetta upp till 100.000 scoville. Sällsynt över 100.000 och flertalet har under 50.000 scoville. Dutch chili 2.500 - 5.000, jalapeno 2.500 - 8.000 och kajennpepparns olika varianter från under 1.000 till 125.000 (se respektive chili). Läs mer > Chilifrukters hetta och smak.
- Alternativ vara: De olika sorterna är utbytbara mot varandra, främst hettan skiljer dem åt.
- Försäljning/säsong: Färsk säljs året om i butik. Utbudet i Sverige är dock minimalt. Utöver paprika och jalapeno finns i butik främst grön och röd Dutch chili (bild ovan), vilket är en förhållandevis mild chilipeppar.
- Jämförpris: Mycket högt vanligen runt 500 kr/kg. Dock låg åtgång. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Jalapeño är känslig för stötar, uttorkning och kyla.
Ursprung och odling: Liksom annan chilipeppar är dess ursprung från Mellan- och Sydamerika, närmare bestämt från norra Anderna där den fortfarande växer vild (läs mer > Om chilifrukter). Spanskpeppar odlas i hela världen även i Europa.
SÅ ANVÄNDS SPANSKPEPPAR
Frukterna används färska, torkade, rökta och inlagda som tillbehör eller kryddning av mat. Av frukten gör man allehanda starka chilipepparsåser och pastor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06
Språk
Latin: Capsicum annum
chili fruits (UK), chilli fruits (US), chilli peppers, hot peppers
piments
peperoncino, peperoncini
Chilipheffer
guindillas, pimiento picante, pico picante, chile picante