Om sockerkonfektyrer

Om sockerkonfektyrer

(sockerkonfektyr)

  • Kalorivärden:

Fakta

Konfektyr (fr. confiserie) är en samlande term för alla typer av sötsaker och godis, exklusive ren choklad. Dels pratar man om sockerkonfektyrer, dels om choklad­konfektyrer, som är sockerkonfektyr överdragen med choklad. Sägs "konfekt" brukar man avse finare sötsak, vanligen av choklad med olika slags fyllning. 

Sockerkonfektyrer (confiserie douceurs) omfattar karameller, geléprodukter (t.ex. geléhallon), skumprodukter (t.ex. skumbananer), konfektyrmarmelad, kolakonfektyr (dumlekola o.d.), marsipan, nougat, lakritskonfektyr, tabletter, pastiller och tuggummi. Antalet existerande varianter är nästintill obegränsat och avgränsningen mellan de olika grupperna är svår, inte minst mot chokladkonfektyrer. En "skumsockerbit" kan vara överdragen med choklad och blir då en chokladkonfektyr.

Hälsa: Förutom att sockerkonfektyrer innehåller mycket hög andel socker är användandet av färgtillsatser omdiskuterat, i synnerhet de kemiskt framställda AZO-färgerna som är särskilt vanligt i "lösgodis".  AZO-färger anses kunna ge hyperaktivitet hos barn och kan utlösa olika allergiska reaktioner. Varor som innehåller AZO-färger skall märkas med varningstexten "Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration". Kravet på märkning gäller dessvärre inte lösgodis och andra icke-förpackade livsmedel. AZO-färger förekommer främst i importerat godis, i Sverige är användandet mer restriktivt. Läs mer > Färgtillsatser.

Konsumtion sockerkonfektyrer: I Sverige konsumerar vi cirka 9 kg per person och år. Danmark toppar Europastatistiken med 13 kg.


SÅ ANVÄNDS SOCKERKONFEKTYRER

Sockerkonfektyrer används som sötsak (godis), eller som ingrediens i dessert.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Språk

Engelsk översättning

sugar confectionery

Fransk översättning

confiserie douceurs

Italiensk översättning

confitería azúcar

Tysk översättning

Zuckerkonfekt

Spansk översättning

confitería azúcar

Bli medveten om vad du äter!