
Linfrön
(linolja)
Kalorivärden:
Fakta
Lin är en art tillhörande släkte linväxter med ca 200 arter. Det är en ört 50-130 cm hög och frukten är en kapsel. Lin odlas dels som spånadslin (hushållstextilier), dels som oljelin.
Linfrön är de pyttesmå frukterna (fröna) från arten lin.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 65 g. 100 g = 1,5 dl.
- Smak: Nötig.
- Alternativ vara: Sesamfrön.
- Försäljning: Förekommer i de flesta dagligvarubutiker.
- Förvaras torrt och i rumstemperatur.
Hälsa: Krossade linfrön anses nyttiga av hälsokostföreträdare för att de innehåller omega 3-fettsyror och kostfibrer. Linfrö innehåller dock giftiga vätecyanidproducerande glykosider, vilket innebär en potentiell hälsorisk om intaget är för stort. Högst 1-2 matskedar om dagen. Läs mer > Gifter i frön.
SÅ ANVÄNDS LINFRÖ
Linfrön används som smaksättare i bröddeg och i grynblandningar. Av fröna pressar man olja (läs ner > Linfröolja). Lin och linfrö används som foder, bland annat till hästar. Fröna måste därvid först kokas ("stöpas") för att avlägsna de giftiga glykosiderna. I handeln finns linfröpellets och linfrökaka som inte behöver upphettas eller blötläggas före utfodring.
Språk
Latin: Lini semen
linseed, flaxseed
graine de lin
seme di lino
Leinsamen
semilla de lino, linzata