Solrosfrön

Solrosfrön

(solroskärnor)

  • Kalorivärden:

Fakta

Solrosfrön är blomfrön från solroser. De har ett hårt skal som tas bort innan man använder dem. Innehåller mycket fleromättade fettsyror, järn, kalium, B- och E-vitaminer. Fröna används till solrosolja och till mat.

Solrosfrön har en mild nötsmak. Används som snacks, i desserter, sallader (gärna färska), müsli, matbröd mm. De kan även ersätta nötter i många rätter. Rostade kärnor framhäver smaken.

Solrosfrön blir ibland gröna när de används i bröd som innehåller bikarbonat/hjorthornssalt. Emellertid är det ofarligt och uppträder inte när man använder jäst.

Solrosfrön säljs vanligtvis färdigskalade.

Förvaras torrt och i rumstemperatur.

Solros, som tillhör släkte korgblommiga växter med ett 70-tal arter, är väl kända pga dess höga längd (5 m) och vackra gula färg med stora brunsvarta fröställningar.

Produktion: Världens produktion av solrosfrön var år 2016 cirka 47 miljoner ton, varav Europa svarade för 73%. Största producentländerna var Ukraina med 27% av världsproduktionen, följt av Ryssland 23%, Argentina 6%, Kina 5%, samt Rumänien, Bulgarien och Turkiet med  vardera cirka 4%. Övriga världen 27%. Källa: FAOSTAT. 

Språk

Latin: Helianthus annuus

Engelsk översättning

sunflower seeds

Fransk översättning

graines de tournesol

Italiensk översättning

semi di girasole

Tysk översättning

Sonnenblumensamen

Spansk översättning

semillas de girasol

Bli medveten om vad du äter!