
Dinkelvetemjöl
(dikelmjöl, dinkelvetemjöl, speltmjöl, speltvetemjöl)
Kalorivärden:
Fakta
Dinkelmjöl (siktat dinkelmjöl) även kallat speltmjöl, är malda kärnor av speltvete, en uråldrig art vete som anses vara föregångaren till brödvete (läs mer > Spelt, dinkel). Det finns både vanligt "vitt" dinkelmjöl och fullkornsdinkel. Spelt odlas på Gotland.
- Vikt/omvandling: 1 liter = 600 gram. 1 kg = 1,65 liter.
Avser struket mått med luftigt mjöl, ej packat. Häll mjölet direkt ur påsen i måttkärlet. - Smak: Bröd bakat på dinkelmjöl ger ett välsmakande, fylligt bröd med fin arom.
- Alternativ vara: Vanligt vetemjöl, respektive Vetemjöl special med fullkorn.
- Försäljning: Vitt, fullkorns och ekologiskt dinkelmjöl säljs i en- eller tvåkilos pappersförpackningar.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: Vitt dinkelmjöl har hög proteinhalt (13%) jämfört med vanligt kärnvetemjöl (10%) och durummjöl (11-12%). Fiberhalten är likvärdig. Fullkorns dinkel kan ha ännu högre proteinhalt (14%) och fiberhalt närmare 10%, vilket är höft men inte lika högt som i grahamsmjöl (12%). Mjölet är populärt inom hälsokost, som anser det vara hälsosamt, mättande och lättsmält. Det används ofta till olika slags dietkoster och terapier, inte minst i dess hemtrakter i södra Tyskland och Schweiz. Vetenskapliga belägg saknas.
Miljö: Det finns ekologiskt odlat dinkelmjöl att köpa. Ekologisk odling ger generellt sämre avkastning per hektar (cirka -30%), jämfört med konstgödslad veteodling. Odling av ett gammaldags vete t.ex. emmervete ger mycket låg avkastning. Läs mer > Om veten.
SÅ ANVÄNDS DINKELMJÖL
Siktat dinkelmjöl kan användas på samma sätt som vanligt vetemjöl till vitt matbröd, men glutenhalten är annorlunda och kräver mer degvätska. Fullkornsdinkel ger ljust matbröd. Läs mer > Om brödbakning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Språk
German wheat
farine de épeautre
farine de spelta
Dinkelmehl
harina de espelta