
Havregryn, havreflingor
(fiberhavregryn, havre flakes, havreringar, havrekuddar, havrefras)
Kalorivärden:
Fakta
Havregryn är ångpreparerade hela eller klippta havrekärnor som valsats (pressats) till flingor. De klippta är mindre och har kortare koktid. Förkokta havregryn (instant oats) finns i andra länder, men dessa lämpar sig inte för bakning. Av okänd anledning kallar man flingor från havre för "gryn" vilket skapar begreppsförvirring. Gryn är i övriga sammanhang "finmalda sädeskorn vars partikelstorlek är större än mjölets" t.ex. mannagryn.
Fiberhavregryn är havregryn blandat med rostat vetekli (ca 15% av vikten). Andel kostfibrer runt 15% att jämföras med vanliga havregryn cirka 10%.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 35 gram. 100 gram = 2,85 dl.
- Smak: Mild, lätt "mjölig" smak.
- Alternativ vara: Rågflingor.
- Försäljning: Säljs i papperförpackning. Allmänt förekommande såväl havregryn som fiberhavregryn. Varianter som havreflingor, havreringar och havrefras förekommer också. Se nedan Frukosthavre.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Frukosthavre: Av havre görs flingor, ringar, kuddar och "fras" av olika slag avsedda att konsumeras som frukostflingor. Havreflingor (även kallat "havre flakes") är till form, konsistens och smak förvillande likt majsflingor (corn flakes). Tillverkning sker på likartat sätt, dvs kornen klipps och ångkokas med socker, salt och malt. Därefter har de valsats, plattats till och slutligen rostats. Havreringar, havrekuddar och havrefras är "puffade" varor.
Hälsa/näring: Havreprodukter är generellt fiberrika (10-18%) och förhållandevis fettrika (cirka 7%), samt rika på vitamin och mineraler. Sockerhalten kan variera, se innehållsförteckning. Det finns nyckelhålsmärkta havreflingor.
Miljö: Det finns ekologiskt odlat havregryn och flingor.
Konsumtion: Svenskens konsumtion av havregryn (Kg/år)
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Havregryn kg | 3 | 2 | 2 | 3 | 11% |
Kcal per dag | 27 | 24 | 24 | 30 |
Inkluderar vissa andra gryn från andra spannmål.
SÅ ANVÄNDS HAVREGRYN OCH FLINGOR
Havregryn används i bröd, kakor, müsli, gröt och efterätter. Havreflingor, ringar och havrefras används, liksom majsflingor, mest som frukostflingor. Havregrynsgröt och nävgröt är klassikt. Överbliven gröt kan också stekas i smör. Läs mer > Om gröt. Likaså havregrynsvälling och havresoppa, läs mer > Om välling.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Språk
oat flakes, instant oats
flocons d'avoine
fiocchi di avena
Haferflocken
escamas de la avena