
Majsflingor
(corn flakes, frosties)
Kalorivärden:
Fakta
Majsflingor (corn flakes) är majskorn som klippts och ångkokats med socker, salt och malt. Därefter har de valsats/plattats till flingor och slutligen rostats. De berikas oftast med järn och vitaminer. Majsflingor finns i många olika varianter, klassiska gula (bild ovan), eller bruna fullkornsflingor (All-Bran) och smaksatta på olika sätt. Det finns flingor tillverkade av vete eller havre som liknar majsflingor till både utseende och smak. Läs mer > Veteflingor; > Havregryn, havreflingor.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 10-15 gram. 100 gram = 0,7-1 liter.
- Smak: Klassiska corn flakes är lätt sötaktiga och krispiga.
- Alternativ vara: Veteflingor, havreflingor.
- Försäljning: Förekommer i många olika varianter. Vanligast är regular, all-bran (fullkorn) och frosties (sockrade). Förekommer även som ingrediens i müssli.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur.
Frosties är sprängda, rostade majsflingor med socker. Viktandel vanligt socker 25%.
Hälsa/näring: Ur hälso- och viksynpunkt rekommenderas fullkornsvarianter, medan frosties bör undvikas. Vanliga corn flakes är näringsrika (ca 380 Kcal/100g), protein ca 8%, fett 1% och kolhydrater 85% varav 2-3% kostfibrer. Fullkornsvarianter (326 Kcal/100g), protein 10%, fett 2% och kolhydrater 82% varav 15% kostfibrer. S.k. frosties (388 Kcal/100g), protein 5%, fett 1% och kolhydrater 90% varav kostfibrer 2% och sackaros 35% (vanligt socker). Därutöver finns många andra varianter.
SÅ ANVÄNDS MAJSFLINGOR
Majsflingor används främst som frukostflingor.
KONSUMTION MAJSFLINGOR O.D.
Svenskens konsumtion av majsflingor (kg/år)
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Majsflingor o.d. kg | 1 | 2 | 4 | 4 | 517% |
Kcal per dag | 6 | 17 | 44 | 39 |
Inkl. rostat ris, ostbågar och popcorn. Källa: Jordbruksverket.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Språk
corn flakes
corn flakes
corn flakes
Corn flakes
corn flakes