
Bulgur
(burghul, borghol, bourghol, burgul, bulgurvete)
Kalorivärden:
Fakta
Bulgur är fullkornsgryn av olika slags veten, mestadels av durumvete. Till skillnad från vetekross, men i likhet med couscous har vetekärnorna förkokats, torkats och krossats innan de saluförs i handeln, vilket gör dem lättkokta. Bulgur är vanligt tillbehör till mat främst i Mellanöstern och i synerhet i Turkiet. Där skiljer man på "köftelik" (=finmald) och "pilavlýk" (=grovmald) bulgur. Bulgur används flitigt i hela Indien där det kallas "dalia", som tillbehör till mat eller som sötad rätt modell risgrynsgröt (jämför > Couscous).
- Vikt/omvandling: 1 dl = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
1 dl okokt bulgur ger ~ 3,1 dl kokt bulgur. 1 dl kokt ris ~0,3 dl okokt. - Smak: Mild, lätt nötaktig smak.
- Alternativ vara: Couscous.
- Försäljning: Förekommer både som grovkrossat, finkrossat (vanligast).
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt.
Hälsa/näring: Bulgur är en fullkornsprodukt, rik på fibrer, vitaminer och mineraler. Proteinhalten är mellanhög, högre än vanligt vete, men lägre än i durumvete.
SÅ ANVÄNDS COUSCOUS
Bulgur används som tillbehör till mat ungefär som ris. Grovkrossat bulgur kokas i dubbla mängden vatten cirka 10 minuter under lock. Finkrossat bulgur behöver bara ligga och dra i ljummet vatten om det skall användas till sallad, eller i hett vatten/buljong om det skall användas till varma rätter.
Klassiska turkiska bulgurrätter:
- Tabbouleh (från arabiskans taabil = krydda) är en sallad tillagad av bulgur, tomater, gurka, finhackad persilja, mynta, lök, vitlök, toppad med olivolja, citronjuice och salt. Serveras vanligen som meze (= smårätt). Kısır (qisir) är en mycket snarlik rätt.
- Kibbeh (från arabiskans kubbah= boll) är bulgur blandat med hackad lök och köttfärs av lamm, get eller nöt samt kryddor. Kibbeh kokas i buljong.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Språk
bulgur
boulgour, bulgur
bulgur
Bulgur
bulgur