Jordnötsolja

Jordnötsolja

(jordnötsolja)

  • Kalorivärden:

Fakta

Jordnötsolja är en vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av jordnötter som innehåller cirka 50% fett.

  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
  • Smält-/fryspunkt 3°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt: Kallpressad ~160°C. Raffinerad är värmetåligare ~230°C. Läs mer > Sotpunkt.
  • Smak: Kallpressad har mörkbrun färg och nötig smak. Raffinerad är färglös, med tiden gulnande, utan nämnvärd lukt och med mild nötsmak.
  • Alternativ vara: Annan mild olja, till exempel rapsolja.
  • Försäljning: Säljs huvudsakligen raffinerad.
  • Jämförpris: Mycket lågt oljepris, 50-100 kr/liter.
  • Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.

Hälsa/näring: Jordnötsolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~17%. Innehåller ingen kolesterol.

Produktion: Världsproduktion av jordnötsolja 2014 var 5 miljoner ton, varav Kina 37%, Indien 35%, Nigeria 5%, Myanmar 4% och Sudan 3%. Övriga världen 16%. Asien totalt 70%, Afrika totalt 24%. Källa: FAOSTAT


SÅ ANVÄNDS JORDNÖTSOLJA

Jordnötsolja används som annan matolja, särskilt i asiatisk matlagning. Raffinerad jordnötsolja är bra frityrolja. Oljan används i framställning av margarin, tvål, kosmetika och salvor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Språk

Latin: Oleum arachis hypogaea

Engelsk översättning

peanut oil

Fransk översättning

huile d'arachides

Italiensk översättning

olio di arachide

Tysk översättning

Erdnussöl

Spansk översättning

aceite de cacahuete

Bli medveten om vad du äter!