(gula linser)
yellow lentils, tan lentils
lentilles jaunes
lenticchie gialle
gelbe Linsen
lentejas amarillas
Gula linser är biologisks varianter av arten Lins (läs mer > Om linser). Det är vanligen små skalade och oftast splittade linser som lätt mosar sig vid tillagning. En stor variant (frö > 5 mm) är den mexikanska sorten Macachiados.
SÅ ANVÄNDS GULA LINSER
Kokar lätt sönder och passar därför bäst i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer och puréer. Se recept Yellow dal tadka.
Blötläggning: Skölj linserna. Linser behöver inte blötläggas.
Koka torra linser: Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden vatten och låt sjuda under lock på svag värme. Koktid 10-15 minuter. Se förpackning. Koktid splittade/delade linser: 5 minuter. Burk: Uppvärmning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07