(ålmal, afrikansk ålmal, asiatisk ålmal)
Latin: Clariidae, Clarias gariepinus, Clarias batrachus
Airbreathing catfishes, North African catfish, Philippine catfish, Walking catfish
Ålmalar (Clariidae, eng. Airbreathing catfishes) är en familj inom underordning malar (se dito) omfattande 15 släkten med totalt 111 kända arter. De blir från 1 dm till uppemot 1,5 meter långa. Liksom andra malar har de karaktäristiska antennliknande skäggtömmar runt munnen (4 par). De är långsträckta, vissa extremt långsmala och ålliknande, med naken fjällös hud. Många ålmalar kan ta sig fram på land med hjälp av vickande stjärtrörelser, vilket kommer väl till pass för att förflytta sig till nya vattenhål när sumpmarker torkar upp. De har också förmåga att andas syre tack vare ett från gälarna ombildat organ. Därav det engelska namnet på familjen.
Förekomst: Ålmalar lever i tropiskt sötvatten i Afrika och i Asien från Turkiet till Sydostasien. Ålmalar odlas på många platser. Den afrikanska och den asiatiska ålmalen är lokalt viktiga matfiskar. Ålmal kan förekomma i svenska butiker och är då vanligen importerad från Sydostasien.
Miljö: Ålmalar utgör en miljöfara bland annat i Sydamerika och Florida, då den från dammodlingar har spritt sig till intilliggande vatten där den förändrar den lokala miljön.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-08