 
          
            Korinter
          
  
          
            (korinter, xanthiska korinter)
          
  
  
    
          
            Latin: Vitis vinifera apyrena
          
    
    
            
              
                 (zante) currants
                (zante) currants
              
             
    
    
            
              
                 raisin sec de Corinthe
                raisin sec de Corinthe
              
             
    
    
            
              
                 uvetta di Corinto
                uvetta di Corinto
              
             
    
    
            
              
                 Korinthen
                Korinthen
              
             
    
    
            
              
                 pasas de corinto
                pasas de corinto
              
             
    
            
  
  
          
Korint är namn på en gammal grekisk stad, tillika även namn på en vindruva med ursprung från staden, samt russinet av denna druva (stapis i Grekland). Sägs "korinter" brukar russinen avses. Frukten omtalas i skrift första gången år 75 e.Kr. av den romerska naturfilosofen Plinius den äldre. Den odlades framför allt i Grekland, men också på Sicilien och utmed Medelhavskusten. Det är en liten, mörkblå, gul eller röd druva. Förekommer med eller utan kärnor varav de utan anses finare och används till russin. Efter skörd torkas de mestadels utomhus och blir då svartbruna snarlika russin. 
- Vikt i butik: 1 dl = 55 gram. 100 gram = 1,8 dl. 
- Smak: Mycket söta med lätt beska och lite kryddig.
- Alternativ vara: Russin. 
- Försäljning: Säljs i tättslutande förpackning. 
- Förvaras bäst i tättslutande förpackning i skafferi. Lång hållbarhet.  
Engelska currants: I Storbritannien, Irland,  Sydafrika och Australien avser "raisin" stora svarta russin, medan små svarta (korinter) benämns "currants", vilket dessutom är namn på vinbär till exempel "red currants" (läs mer > Vinbär). För att skilja dem åt brukar man ange "zante currants". Zante (grek. Zakynthos) är en ö i sydvästra Grekland där druvan och russinen har sitt ursprung. 
SÅ ANVÄNDS KORINTER
Korintdruvor äts som andra bordsdruvor. Korintrussin används främst som smaksättare på liknande sätt som russin, bland annat i bakverk och såser. Eccles, Banbury och Chorley cakes är traditionella korintkakor i England. I Norden är korintsås klassiskt till Sillbullar (se recept > Sillbullar med korintsås), eller till Stekta laxfenor (läs mer > Laxfenor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-06